Najambiciozniji gastro projekt u Hrvatskoj: Ovo je 100 NAJBOLJIH restorana!
Metoda odabira restorana bazira se na svjetskom izboru San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants
Zagrebački Bistro Apetit najbolji je hrvatski restoran. Objavio je to večeras organizacijski tim izbora Dobri restorani 2012. na svečanom proglašenju u hotelu Westin. Osim Apetita, na nacionalnoj top-listi 100 najboljih restorana nalaze se i popularni japanski restoran Takenoko, zagrebački Prasac, Plavi podrum iz Voloskog, Batelina iz Medulina, Dubravkin put, Le Mandrać, Draga di Lovrana, Kukuriku i dubrovačka Nautika.
http://tv.jutarnji.hr/video/show/83f5a32f3f7b7ce9f7d41b1d1a2724bd
http://tv.jutarnji.hr/video/show/3e08182746f8d3fe1f793d9764ab86eb
“Demokratična i stručna metoda koju koristimo”, izjavio je pred okupljenima Saša Špiranec, jedan od voditelja projekta Dobri restorani, “dala je vrlo kvalitetne rezultate. Cilj Dobrih restorana je s jedne strane poticati restorane da postanu sve bolji, a s druge čitateljima dati poštenu preporuku”.
Najbolje u regijama
Osim top-liste nacionalnih, Dobri restorani odabrali su i najbolje restorane po hrvatskim regijama.
U Slavoniji i Podunavlju najboljim je proglašen Hotel Dunav iz Iloka, u središnjoj Hrvatskoj Mala Hiža iz Mačkovca, Bistro Apetit u Zagrebu, Plavi podrum na području Istre i Kvarnera, a Nautika u Dalmaciji. “Regionalni aspekt nam je jako bitan jer želimo poticati ugostitelje u svim hrvatskim regijama”, kaže Željka Klemenčić, urednica magazina Dobra hrana, jednog od partnera akcije.
Odabir Dobri restorani jedan je od najambicioznijih gastronomskih projekata u posljednjih nekoliko godina, a nastao je u suradnji Jutarnjeg lista i Vinarta Saše Špiranca, pod generalnim pokroviteljstvom Zagrebačke banke. “Naglasak je na ukupnom zadovoljstvu prosječnog gosta”, kaže Klemenčić. Zbog snažnog regionalnog i turističkog aspekta, kažu voditelji, u projekt se uključilo Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.
Stručna procjena
Metoda odabira koju Dobri restorani koriste bazira se na svjetskom izboru San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants.
Neovisni stručnjaci – kuhari, gastroblogeri, kritičari, vinari, ugostitelji i redovni posjetitelji restorana – glasali su anonimno, putem specijalnog softvera. Ukupno je sudjelovalo približno 300 glasača! “To su ljudi koji dobro poznaju scenu, imaju iskustva, znaju mnogo o namirnicama koje se nabavljaju, pripremi jela i ponudi vina, i mogu stručno procijeniti kvalitetu”, objasnio je Špiranec.
Nadgledatelji izbora pomno su birali glasačku bazu, a posebno su pazili da uklone svaku mogućnost sukoba interesa. “Ako bi kuhar iz nekog restorana, primjerice, glasao sam za sebe, taj glas smo brisali, ali je mogao ocijeniti druge restorane u regiji o kojima puno zna”, kaže Špiranec.
Vodič ‘Dobri restorani 2012’ stiže u svibnju
Raskošni vodič kroz najbolje hrvatske restorane ‘Dobri restorani 2012’, u knjižarama i na kioscima naći će se već u svibnju, a izaći će pod okriljem Like Croatia, novog hrvatskog brenda za turističko izdavaštvo.
Stotine glasova
Ovo je prvi hrvatski odabir restorana, kažu voditelji projekta, u kojem sudjeluju stotine neovisnih znalaca, što se pokazalo uspješnim u inozemstvu.
San Pellegrino odabir, koji koristi istu metodologiju kao i Dobri restorani, postao je najpopularniji i najrelevantniji svjetski izbor u posljednjih nekoliko godina. Saša Špiranec jedan je od međunarodnih glasača San Pellegrino odabira.
Osim Klemenčić i Špiranca, nagrade najboljim restoranima dodijelili su Mladen Pleše, glavni urednik Jutarnjeg, Sanja Mlačak, članica Uprave EPH za marketing, Tomislav Wruss, direktor medija EPH, te Hajdi Ćenan, direktorica turističkog izdavaštva EPH.
Zagrebačka banka generalni je pokrovitelj projekta Dobri restorani 2012.
Okupljenima su, nakon svečane dodjele, kuhali chefovi iz najboljih restorana iz svih hrvatskih regija – Le Mandraća, Male Hiže, Pelegrini i Bistro Apetita.
To je tek početak
Organizatori su najavili da akcija Dobri restorani 2012. ne prestaje današnjom objavom rezultata. Na temelju odabira u sljedećih nekoliko tjedana, prije početka sezone, Dobri restorani izdat će vodiče za domaće i strane goste, aplikacije, web stranicu i brojne druge proizvode za čitatelje. U knjižarama, na kioscima, u iTunes dućanu i drugim prodajnim mjestima naći će se pod okriljem Like Croatia, novog brenda za turističke publikacije.
“Like Croatia najambiciozniji je projekt EPH u posljednjih 10 godina”, izjavio je Tomislav Wruss, direktor izdavaštva Europapress holdinga. “Želimo pružiti najbolje informacije domaćim i stranim gostima. Naša izdanja već dugi niz godina rade kvalitetne vodiče za hranu, vina, izlete, ekstremne sportove i ostale aktivnosti koje zanimaju turiste.”
Dobri restorani 2012. objavili su i priznanja pod nazivom “Prijatelj vina” za restorane koji posebnu pažnju posvećuju vinskoj ponudi. Nagradu u ovoj kategoriji osvojio je Dubravkin put, a na listi 20 najboljih su i Plavi podrum, Bevanda iz Opatije, splitska Kadena, Zdjelarević iz Brodskog Stupnika, rovinjski Wine Wault i mnogi drugi.
Akcija Jutarnjeg: Ovo su naši najbolji restorani u zemlji
Nacionalna lista
- Bistro Apetit, Zagreb
- Takenoko, Zagreb
- Prasac, Zagreb
- Plavi Podrum, Volosko
- Batelina, Banjole
- Dubravkin put, Zagreb
- Le Mandrać, Volosko
- Draga di Lovrana, Lovran
- Kukuriku, Kastav
- Nautika, Dubrovnik
- Apetit City, Zagreb
- San Rocco, Brtonigla
- Vinodol, Zagreb
- Johnson, Mošćenićka Draga
- Mano, Zagreb
- Pelegrini, Šibenik
- Baltazar, Zagreb
- Foša, Zadar
- Carpaccio, Zagreb
- Damir & Ornella, Novigrad
Restoran prijatelj vina
- Dubravkin put, Zagreb
- Plavi podrum, Volosko
- Apetit City, Zagreb
Regionalne liste
Slavonija i Podunavlje
- Hotel Dunav, Ilok
- Kormoran, Bilje
- Klub restoran Waldinger, Osijek
Središnja Hrvatska
- Mala Hiža, Mačkovec
- Špiček, Zaprešić
- Kod špilje, Otruševac
Istra i Kvarner
- Plavi podrum, Volosko
- Batelina, Banjole
- Le Mandrać, Volosko
Dalmacija
- Nautika, Dubrovnik
- Pelegrini, Šibenik
- Foša, Zadar